Over SX

Het is sinds 2014 een van de blikvangers van Eindhovens bruisende stadsdeel Strijp-S: het SX-gebouw, vroeger een van de vele fabrieksgebouwen van Philips, nu dé plek in Nederland waar sport, marketing en media samenkomen. In SX huizen inmiddels meer dan vijftig ondernemers, allemaal met één gemeenschappelijke deler: een ongebreidelde liefde voor sport. Het maakt SX tot meer dan zomaar een kantoorgebouw.


Ondanks de metamorfose - van glasfabriek tot centrum voor sport, marketing en media - is de naam van het uit 1914 daterende pand hetzelfde gebleven. Die had namelijk niet veel treffender gekund, verklaart initiatiefnemer Bob van Oosterhout, directeur van sportmarketingbureau Triple Double. “De S staat voor sport, de rode draad voor de bewoners die in de driehoek sport, marketing en media actief zijn. En de X staat voor kruisbestuiving, het vermenigvuldigen van activiteit en natuurlijk eXperience.”


Toen Triple Double in Deurne uit zijn jasje groeide, was sportstad Eindhoven een logische vervolgstap voor het sportmarketingbureau. De mogelijkheden op het voormalig industrieterrein Strijp-S bleken zowel letterlijk als figuurlijk eindeloos, legt Van Oosterhout uit. “Het idee was eerst om een eigen pand met een eigen uitstraling te betrekken, maar met de 5000 m2 die SX bevat, hadden we een praktisch probleem. We hadden namelijk maar 1000 m2 nodig. Daarom zijn we in gesprek gegaan met andere partijen. De meeste van hen waren direct heel enthousiast en momenteel is SX volledig gevuld met sportminded organisaties die elkaar versterken.”


Triple Double sloeg de handen ineen met bouwgroep VolkerWessels en de Gemeente Eindhoven en het resultaat is een uniek concept. SX onderscheidt zich van andere ‘verzamelgebouwen’ in Nederland door de zorgvuldigheid waarmee de bewoners zijn uitgekozen. Alle partijen hebben een natuurlijke link met elkaar, sport dus, en profiteren optimaal van elkaars kennis, kunde en activiteiten, maar genieten vooral van het ondernemen in een sportieve context. Dat idee sluit naadloos aan bij wat de stad Eindhoven, als dé sportgemeente van Nederland, én Strijp-S willen uitstralen: samenwerking, kennisdeling, innovatie en groei.


Naast Triple Double hebben nog eens achtenveertig bedrijven in SX hun thuis gevonden. Bovendien is SX de initiator van netwerkconcepten als SX Open en SX Bondgenoten. Voeg daar de aanwezigheid van docenten en studenten van Fontys Hogeschool, verschillende vergader- en conferentieruimtes én met meer dan 3.500 boeken de grootste sportbibliotheek van Nederland aan toe, en het maakt SX tot dé plek voor iedereen die gegrepen is door de wereld van sport, marketing en media. Of u nu een thuisbasis zoekt voor uw onderneming, een flitsende presentatie wilt geven of gewoon een ochtend wilt vergaderen in een inspirerende omgeving, bij SX staat de deur altijd open.