Ontdek SX

Het toch al zo bruisende Strijp-S, het terrein van de oude Philips-fabrieken in Eindhoven, is sinds de zomer van 2014 een bijzonder initiatief rijker. Het historische pand SX (1914), waar voorheen de glasfabriek van de Eindhovense multinational gevestigd was, is omgetoverd in een centrum voor sport, marketing en media. 

Initiatiefnemer Bob van Oosterhout, directeur van sportmarketingbureau Triple Double, licht toe: “De symboliek van de letters SX kan niet treffender: Sport vormt de rode draad voor de bewoners die in de driehoek ‘sport, marketing en media’ actief zijn en X staat voor kruisbestuiving, het vermenigvuldigen van activiteit en natuurlijk eXperience.” 

Totstandkoming

Het sportmarketingbureau Triple Double, voorheen gevestigd in Deurne, is in de afgelopen jaren stevig gegroeid. “Deurne werd voor ons een beetje te klein en is ook niet echt the place to be als je aan het groeien bent. Eindhoven heeft de sport aardig in haar DNA zitten, dus een prima keuze. Het idee was eerst om een eigen pand met een eigen uitstraling te betrekken, maar met de 5000 m2 die Strijp-S bevat hadden we een praktisch probleem. We hadden namelijk maar 1000 m2 nodig. Ons eerste idee hebben we daarom snel losgelaten en ik ben in gesprek gegaan met andere partijen. De meeste van hen waren direct heel enthousiast en momenteel is SX volledig gevuld met sportminded organisaties die elkaar versterken.” aldus van Oosterhout.

Deze belevingswereld rondom het thema sportmarketing is tot stand gekomen in een nauwe en constructieve samenwerking met VolkerWessels en de Gemeente Eindhoven. Joost Helms, voormalig wethouder sport, benadrukt de uniciteit van het concept: “Verzamelgebouwen heb je in Nederland natuurlijk wel meer. De invulling van SX is echter enorm zorgvuldig tot stand gekomen. Partijen hebben allemaal een natuurlijke link met elkaar en kunnen écht van toegevoegde waarde zijn. Het concept sluit daarom naadloos aan bij wat de stad Eindhoven én Strijp-S willen uitstralen: samenwerking, kennisdeling, innovatief zijn en groeien. Als dé sportgemeente van Nederland zijn we vanzelfsprekend enorm trots dit initiatief te mogen faciliteren." 

Bewoners 

Sport is de verbinding onder de bewoners. De ondernemers profiteren volop van elkaars expertise, competenties en activiteiten maar genieten vooral van het ondernemen in een sportieve context. Naast Triple Double, Golazo (het grootste sportmarketingbureau van België), Energy Lab (een hoogwaardig testcentrum voor top- en breedtesporters), 24 uur in bedrijf en Veldkamp Produkties zijn er nog tal van organisaties die de diversiteit van het concept onderstrepen. Onder andere Rabobank Topsportdesk, Negen, Arko Sports Media, De Topsportdesk van Taylor Wessing, Profitz, Fontys Hogescholen, Orange Sports Forum en Sport-Netwerk.nl zijn gevestigd in SX.

In het pand zijn tevens flexplekken voor docenten en studenten van Fontys Hogeschool gereserveerd en verschillende jonge ondernemers actief onder de naam SX Open. Van Oosterhout: “Fontys is ook kennispartner van SX. We organiseren Masterclasses en er vinden regelmatig lezingen, colleges en presentaties plaats. Tevens bevindt zich in SX de grootste sportbibliotheek van Nederland met meer dan 3.500 boeken. Ook via de sportbibliotheek delen wij kennis met de studenten.”